Marathon Rotterdam

richard-whiteheadZondag 11 april in Rotterdam moest het gaan gebeuren. Richard Whitehead was gevraagd om namens stichting Sport Compass als ambassadeur deel te nemen aan de Marathon van Rotterdam. Omdat zowel Richard als Sport Compass het zelfde doel nastreeft, namelijk de gehandicapten sport meer onder de aandacht te brengen, en mensen met een lichamelijke beperking aan het sporten te krijgen op verschillende niveaus, heeft Whitehead hieraan gehoor gegeven.

De Start

Whitehead, werd door de organisatie van de Marathon ingedeeld bij de toppers en kon zo in het eerste startveld deelnemen waardoor gedrang en een langzame start werden vermeden.  Richard Whitehead startte voortvarend. “Vanaf het allereerste begin was het publiek fantastisch enthousiast en dat is altijd prettig lopen” wist Whitehead na afloop van de marathon zich de eerste kilometers te herinneren. Al gauw wist Whitehead zich in een groep te vestigen met onder andere de latere Nederlands Kampioen bij de vrouwen, Merel de Knegt.

Tijdens de Race

Op het 15 kilometerpunt lag Whitehead al ruim voor op het wereldrecordschema. De streeftijd, zoals deze door Whitehead was vermeld in de krant van 2.40.00, was zelfs haalbaar. Ondanks dat de weersomstandigheden gunstig waren, bleek toch de wind een belangrijke rol te gaan spelen voor de atleten. De hardere wind zorgde ervoor dat Whitehead van het 25 kilometerpunt, zich realiseerde dat zijn streeftijd niet meer haalbaar was, en zich vanaf dat moment ging richten op een goede prestatie en het mogelijk verbeteren van het wereld record. 2.50.38 moest worden verbeterd.

Sport Compass ook actief

Stichting Sport Compass was op verschillende plekken langs het parkoers aanwezig om Richard aan te moedigen en te ondersteunen met zijn race. “ Ik heb Richard op 5 verschillende punten langs het parkoers in actie kunnen zien en het was een fantastische belevenis. Gauw verplaatsen door de stad om op het volgende punt weer te wachten op zijn komst.” Glunderend spreekt John Bestebroer, voorzitter van Sport Compass, na de race van Richard nog enthousiast over de geleverde prestatie. “als je ziet hoe fris hij de eerste keer langs me loopt, en zelfs na 24 km nog eventjes een duim omhoog naar me steekt om aan te geven dat alles goed gaat, dan heb ik daar enorme bewondering voor. Ik vond het dan ook erg prettig om te zien dat heel veel toeschouwers Richard luidkeels toejuichte wanneer hij voorbij kwam. Echt super! We mogen erg trots zijn dat een persoon als Richard zich als ambassadeur heeft willen binden aan onze stichting.”

Ook secretaris Walter Bakker heeft zich tijdens de race van Richard bezig gehouden. Hij fietste de gehele race met Richard mee om onder andere de tussentijden door te geven aan de overige medewerkers van Sport Compass  en, indien mogelijk, foto’s te maken van Richard in actie. “Hoewel het soms lastig was om naast het parkoers bij Richard te blijven fietsen, deed het me goed om te merken dat het publiek zo positief reageerde. Het verschil in geluid van het applaus was daar een mooi bewijs van. Eventjes gauw vooruit fietsen om een foto te maken was een hele tour. Je kunt moeilijk zeggen doe eventjes rustig aan voor de foto!  Gelukkig hebben we een paar mooie foto’s. Voor het eerst dat ik een marathon fiets! Ik was dan ook behoorlijk moe, maar had het voor geen goud willen missen.”

De Finish

De 33-jarige Engelsman snelde als 166e deelnemer naar de finish op de Coolsingel in een wereldtijd van: 2.45.47. Een verbetering van het oude wereldrecord van 2.50.38, ook behaald door Richard Whitehead. Whitehead, die door het publiek de laatste kilometer luidkeels werd aangemoedigd, gooide er zelfs nog een sprintje uit op de Coolsingel om uiteindelijk bij vriendin Val in de armen te kunnen vallen.

Na de Race

Een uur na de race was Whitehead weer herstellende en werd het eerste interview aan Radio Rijnmond alweer gegeven. Onder het genot van een wel verdiend drankje werd alweer gesproken over de volgende Marathon, die van Londen over 2 weken. “ Daar ga ik voor de gezelligheid aan meedoen en het goede doel, de tijd vind ik dan ook niet zo belangrijk als in Rotterdam. Oktober 2010 staat de Marathon van Chicago weer op het programma en daar wil ik kijken of een verbetering van mijn tijd weer mogelijk is.”

Op de vragen of hij tevreden terugkijkt op Rotterdam en of we Whitehead nog eens terug zullen zien in een Marathon in Nederland antwoordt hij glimlachend positief “ I had a great time.”

Sport Compass bijzonder tevreden

Stichting Sport Compass wil hierbij Richard Whitehead enorm bedanken voor het meewerken aan o.a. de naamsbekendheid van Sport Compass. Sport Compass kan terug kijken op een zeer positief project waarbij verwachtingen werden overtroffen (voorpagina + ruim interview AD zaterdag editie) en verschillende partijen en personen voor nieuwe contacten hebben gezorgd. In 2010 heeft Sport Compass het doel om aan de naamsbekendheid te gaan werken met dergelijke projecten. Wij zullen u daarom blijven informeren over de nieuwe projecten en de laatste nieuwsfeiten van onze stichting.

Richard aan het woord

Gallerij

icon gallery icon-video